Resepi Kuih Nikbat Tradisi Terengganu


Bahan Bahan Kuih Nikbat Terengganu
-1 bungkus tepung beras
-12 biji telur ayam
-500 gm gula
-5 helai daun pandan


Cara Buat Kuih Nikbat Terengganu
1)Tepung beras disangai dengan api sederhana hingga kering. Biarkan ia sejuk.
2)Telur dipukul hingga kembang dan berbuih.
3)Panaskan acuan dan sapukan acuan dengan minyak kemudian taburkan tepung ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit.
4)Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar hingga kuning.
5)Untuk siranya, masukkan dua gelas air dan sepuluh sudu besar gula ke dalam periuk. Bila air gula sudah mendidih masukkan daun pandan kemudian masukkan 10 biji nekbat.
6)* 10 sudu gula untuk 10 biji nekbat.

Share resepi ni ye :)
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram