RESEPI KUIH TALAM LAPIS SAGU
Bahan untuk lapisan bawah bersagu :
2 cawan santan cair
1 cawan sagu - dicuci dan rendam sebentar
1/2 - 1 cawan gula pasir
Sedikit garam Secukup rasa
pewarna merah secukupnya
Cara membuatnya:
1~ Sapu acuan dengan minyak dahulu
2~ Gaulkan semua bahan hingga sebati.
3~ masak dulu dalam periuk dengan mengacau hingga sagu pekat dengan menggunakan api perlahan.
4~ Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit..
5~ Baru kita cedokkan ke dalam acuan lompang yang disapu
6~ minyak tadi dan kukus selama 20 minit atau hingga hilang biji2 putih tu.
7~ Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu
8~ Letak adunan lapisan atas.
9~ Nota saya♡ Saya masak bahan2 sagu dlm periuk sehingga pekat dlm 15 minit dengan menggunakan api sederhana...
10~ Hendaklah sentiasa di kacau supaya adunan rata, Selepas itu kita masukkan dalam acuan kecil..
11~ Saya kukus dlm 15 minit. Angkat dan bolehlah tuangkan adunan utk lapisan atas dan kukus semula selama 15 minit....
Bahan untuk lapisan atas:
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
Cara membuatnya:
Gaul semua bahan supaya rata.
Tapiskan kedalam kuali tak lekat non stick pan
dan kacau sebentar atas api
Apabila nampak pekat,tutup api dan tuang atas lapisan bawah tadi
Kukus lagi selama 20 minit
Tip: Sila lapik penutup pengukus dengan kain untuk mendapatkan talam yang cantik