Resepi Nasi Beriani Kurma Daging




Bahan-Bahan Nasi Beriani Kurma Daging


4 cawan beras basmati (dibersihkan & ditoskan)


4 cawan air


¾ tin susu cair


600 gm daging


1 sudu besar rempah kurma


1 sudu kecil serbuk jintan manis


2 sudu kecil serbuk kas-kas


100 gm kacang gajus (dikisar halus)


¼ tin susu cair (disatukan untuk membuat tairu)


2 sudu besar jus limau nipis (disatukan untuk membuat tairu)


3 sudu besar minyak masak


3 sudu besar minyak sapi / marjerin


2 helai daun pandan


Garam & gula secukup rasa Bahan Kisar: 


6 ulas bawang merah


3 ulas bawang putih


2 cm halia




Bahan Tumis: 




5 ulas bawang merah (dimayang)


3 ulas bawang putih (dimayang)


2 cm halia (dimayang)


1 tangkai daun kari


3 cm kulit kayu manis


5 kuntum bunga cengkih


5 kuntum bunga lawang


½ sudu kecil jintan manis


3 biji buah pelaga




Cara cara buat nasi beriani kurma daging


✔Daging dipotong lebar setebal 2 cm, dibersihkan & ditoskan. Panaskan minyak masak & minyak sapi & masukkan Bahan Menumis.


✔Bila bawang kekuningan, masukkan Bahan Kisar, daging, rempah kurma, serbuk jintan manis, serbuk kas-kas & kacang gajus. Kacau hingga rata & biarkan hingga daging empuk & rempah pecah minyak.


✔Tuangkan air, susu cair, tairu, daun pandan, garam & gula. Bila mendidih, masukkan beras dan kacau hingga rata. Bila air kering, kecilkan api & tutup periuk & biarkan hingga nasi masak. 


✔Gembur supaya nasi tidak berketul. Sebelum menghidang, tabur bawang goreng, daun sup & daun bawang yang dipotong halus ke atas nasi.

Terbaru Lebih lama
Join us on telegram