Bahan-bahan nasi burasak (untuk 10 orang)
Beras Wangi 1kg,
Kelapa 1 biji diparut dan ambil santannya,
garam secukup rasa.
Daun pucuk pisang berukuran A4 beberapa keping utk bungkus.
Daun pisang tua panjang lebih kurang 3 jengkal.
Cara Buat Nasi Burasak Wangi
1.Beras dibasuh 2 hingga 3 kali. Panaskan santan hingga mendidih. Setelah mendidih, api dikecilkan.
2. Masukkan garam secukup rasa. Bila santan sudah berubah warna, padamkan api.
3. Tuang santan panas ke dalam beras sambil gaulkan, masak seperti nasi lemak.
4. Biarkan beras lembab sedikit, tapi agak merata.
5. Lipat nasi macam lipat kuih lepat pisang, urut-urut atas bungkusan leper dan padat.
** Jangn terlalu nipis atau terlalu tebal.
Share resepi ni ye :)