Orange Pound Cake ..
Bahan - bahan :
225 g mentega atau marjerin
1 1/2 cawan gula halus
4 biji telur Gred A - asingkan putih dan kuning
2 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour) - diayak
2 biji oren - diparut kulitnya
4 sudu besar jus oren - yg diperah
Cara - cara :
- Pukul mentega/merjerin dengan gula hingga kembang atau hingga gula hancur. Masukkan parutan kulit oren terus memukul.
- Masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga habis. Terus memukul hingga gebu.
- Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren tadi. Gaul hingga rata. Ketepikan.
- Dalam bekas lain pukul putih telur hingga kembang dan pekat. Kaupkan putih telur ke dalam adunan kek sambil digaul sehala hingga sebati (jangan terlebih gaul).
- Tuangkan adunan ke dalam tin kek yang telah disapu mentega dan dialas kertas pada dasar tin.
- Bakar dalam oven yg terlebih dahulu dipanaskan pada suhu 175°C selama 40 minit. Suhu bergantung pada oven masing-masing.
- Sejukkan kek sebentar sebelum dikeluarkan dari acuan. Sesuai untuk minum petang.