Resepi Sayur Bayam Tumis Air Simple

Sayur Bayam Tumis Air



Bahan-Bahan Sayur Bayam Tumis Air


1 ikat bayam, potong kecil dan asingkan batang yang lembut


3 biji bawang merah, hiris nipis


3 ulas bawang putih, hiris nipis


1 sudu besar sos tiram


6-7 ekor udang, buang kulit


cili merah


garam secukup rasa


1-2 sudu besar minyak masak






Cara Masak Sayur Bayam Tumis Air


Panaskan minyak dan tumis bawang merah bersama bawang putih sehingga kekuningan.


Masukkan udang dan kacau seketika sehingga separuh masak.


Masukkan bahagian batang bayam dan masak sehingga lembut


Masukkan pula bahagian daun bayam serta diikuti air secukupnya.


Kemudian masukkan sos tiram, cili merah dan garam secukup rasa. Rebus hingga mendidih dan tutup api.


Jangan masak terlalu lama kerana sayur akan melecur dan kurang khasiatnya.

Terbaru Lebih lama
Join us on telegram