Bahan-bahan untuk inti:
- 1/2 biji kelapa muda parut
- 1 ketul gula melaka
- 2 s/b air
- daun pandan
Bahan:
- 1 cawan tepung beras
- 2 cawan santan + sikit garam
- Daun pisang untuk membungkus
- Secubit garam
- 4 sudu besar tepung pulut (bancuh dgn 1 s/b air)
Cara penyediaannya:
- Masakkan bahan inti sehingga kering. Bulat-bulatkan. Ketepikan dahulu.
- Ambil tepung pulut yg telah di bancuh sedikit dan leperkan dan masukan inti kelapa yg telah dibulatkan. Bulatkan dan ketepikan.
- Bancuh tepung beras bersama santan. Kacau hingga separuh masak.
- Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran diperlukan dan bersihkan.
- Ambil dua sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan 2 biji inti dan tutup dengan dua sudu lagi tepung.
- Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun dan kukuskan selama 20 minit.
- Sejukkan dan hidangkan.
- Selamat mencuba!