Bahan-bahannya:
- 5-6 ekor Udang segar jenis Harimau (Tiger King prawns) saiz besar.
- 2 ulas bawang putih - dicencang halus
- 4 sudu besar mentega berkrim - biarkan ia cair di suhu bilik.
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 gengam daun ketumbar dicencang halus
- Garam secukup rasa
Cara penyedianya:
- Bersihkan udangnya, buangkan urat di belakangnya, buat belahan di belakang isinya, jangan sampai terbelah dua.
- Di mangkuk yang sederhana gaulkan rempah-rempah daun ketumbar, mentega dan bawang putih.
- Letakan garam dan lada hitam serbuk sedikit.
- Sapukan rempah di belakang udang. Buat sehingga habis.
- Panaskan oven pada suhu 200C, letakan udang di tengah oven panggang dalam 8-10 mins...
- Ia masak bila kulit nya bertukar warna ke merah-merahan.
- Angkat udang dan sajikan panas2 bersama juadah lain seperti salad dan nasi.....
- Selamat mencuba!!