Resepi Ayam Rebus Asparagus & Sos Krim Pesto Lazat

Resepi Ayam Rebus Asparagus & Sos Krim Pesto!!


Bahan-bahannya:

  • 2 keping peha ayam yang dibuang tulang nya. Letakan garam dan lada hitam bersama jintan halus, gaulkan dan tepikan.
  • 1 paket sayur baby asparagus (jenis halus)


Sos pesto nya :

  • 3 tangkai daun ketumbar bersama akar nya
  • daun Kuchai
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar
  • 6 biji cili padi hijau
  • sedikit air untuk kisar
  • 2 sudu besar Minyak Masak/Zaitun


*Bahan-bahan di atas semua di kisar halus. Cukup dalam semangkuk. Gunakan separuh sahaja pesto sosnya pada ayam.
  • Garam secukup rasa
  • Secubit lada hitam
  • 2 sudu besar santan krim (santan kotak)


Cara penyediaanya:

  1. Ambil sekeping ayam, letakan garam dan lada hitam, sapukan sos pesto pada isi nya, kemudian balut asparagus, dalam (10 batang), kemudian gulong ayam nya di dalam plastic yang tahan panas.
  2. Balut ketat2 supaya, ikat tepi plastic supaya tidak terbuka bila to rebus nanti.
  3. Panaskan air secukup hingga mendidih, kemudian tutup api nya.
  4. Letakan ayam didalam biarkan ia selama 10 -15mins.
  5. Angkat bungkusan ayam dan buka plastic nya.
  6. Panaskan kuali rata, letakan sedikit minyak dan goreng ayam nya.
  7. Goreng rata-rata supaya kulit ayam nya menjadi keemasan.
  8. Tepikan ayam nya supaya ia rehat dalam 5 mins. Jus nya akan keluar. Jangan buang jus nya.
  9. Panaskan kuali letakan sedikit bawang besar di potong dadu, masuk sayur asparagus dan goreng sebentar.
  10. Tuangkan jus air dari ayam tadi bersama garam dan lada hitam secukup rasa.
  11. Sesudah ia masak tutup api nya. Letakan santan krim dalam 2 sudu besar dalam kuali kecil, tuangkan lebihan sos pesto anda dan gaulkan rata2 bersama santan nya.
  12. Letakan garam dan lada hitam secukup rasa. Sajikan ayam nya dengan menghiris bulat, tuangan sos krim pesto dengan sayur asparagus di tepinya.
  13. Selamat mencuba!!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram