Bahan-bahannya:
- 2 keping peha ayam yang dibuang tulang nya. Letakan garam dan lada hitam bersama jintan halus, gaulkan dan tepikan.
- 1 paket sayur baby asparagus (jenis halus)
Sos pesto nya :
- 3 tangkai daun ketumbar bersama akar nya
- daun Kuchai
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang besar
- 6 biji cili padi hijau
- sedikit air untuk kisar
- 2 sudu besar Minyak Masak/Zaitun
*Bahan-bahan di atas semua di kisar halus. Cukup dalam semangkuk. Gunakan separuh sahaja pesto sosnya pada ayam.
- Garam secukup rasa
- Secubit lada hitam
- 2 sudu besar santan krim (santan kotak)
Cara penyediaanya:
- Ambil sekeping ayam, letakan garam dan lada hitam, sapukan sos pesto pada isi nya, kemudian balut asparagus, dalam (10 batang), kemudian gulong ayam nya di dalam plastic yang tahan panas.
- Balut ketat2 supaya, ikat tepi plastic supaya tidak terbuka bila to rebus nanti.
- Panaskan air secukup hingga mendidih, kemudian tutup api nya.
- Letakan ayam didalam biarkan ia selama 10 -15mins.
- Angkat bungkusan ayam dan buka plastic nya.
- Panaskan kuali rata, letakan sedikit minyak dan goreng ayam nya.
- Goreng rata-rata supaya kulit ayam nya menjadi keemasan.
- Tepikan ayam nya supaya ia rehat dalam 5 mins. Jus nya akan keluar. Jangan buang jus nya.
- Panaskan kuali letakan sedikit bawang besar di potong dadu, masuk sayur asparagus dan goreng sebentar.
- Tuangkan jus air dari ayam tadi bersama garam dan lada hitam secukup rasa.
- Sesudah ia masak tutup api nya. Letakan santan krim dalam 2 sudu besar dalam kuali kecil, tuangkan lebihan sos pesto anda dan gaulkan rata2 bersama santan nya.
- Letakan garam dan lada hitam secukup rasa. Sajikan ayam nya dengan menghiris bulat, tuangan sos krim pesto dengan sayur asparagus di tepinya.
- Selamat mencuba!!