Bahan Bahan Kerang Masak Kari Kentang
-1.2kg kerang segar, bersihkan dan toskan
-250ml santan
-1 liter santan cair
-Sedikit air (jika perlu)
-2 camca besar cili kisar
-2 camca besar kari ikan
-5 biji kentang
-2 keping asam gelugor atau air asam jawa
-Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar halus:
-1 biji bawang merah
-7 biji bawang kecil
-3 ulas bawang putih
-1/2 inci halia
-1/2 inci kunyit hidup
-1/3 belacan
Bahan tumis:
-4 biji bawang merah - tumis
-2 ulas bawang putih - hiris
-3 tangkai daun kari
Cara Masak Kerang Kari Kentang
1. Satukan rempah kari dengan bahan kisar halus. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bahan tumis dan tumis hingga wangi. Tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing, masukkan rempah kari dan bahan kisar halus dan biar hingga terbit minyak dengan gunakan api sederhana.
2. Masukkan kentang. Masak seketika biar kentang lembut.
3. Masukkan kerang dan gaul rata. Masak sekejap. Tuang santan cair, kacau dan masukkan asam gelugor, biar mendidih hingga kerang masak (kulit kerang terbuka). Masukkan santan pekat. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.
4. Kacau sedikit. Masak dengan api sederhana. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.