Bahan Bahan Kupang Masak Sos Cili Thai
3 bahan utama :
Semangkuk kupang
1 labu bawang putih dipotong dadu
2 batang serai diketuk
Sos Kimball pilihan :
Kimball Sos Cili Thai
Bahan asas : minyak masak, air, garam dan gula
Cara Masak Kupang Sos Cili Thai
1. Bersihkan kupang dengan air bersih.
2. Panaskan kuali.
3. Tuangkan minyak dan biarkan sehingga minyak panas.
4. Masukkan bawang putih.
5. Masukkan serai.
6. Gaul sehingga naik bau.
7. Masukkan Kimball Sos Cili Thai dan gaulkan sebati, boleh masukkan sedikit air jika tumisan terlalu kering.
8. Akhir sekali, masukkan kupang yang telah dibersihkan.
9. Gaul rata dan sebatikan.
10. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
11. Apabila nampak isi kupang sudah bertukar warna, bolehlah angkat dan hidangkan.
Selamat mencuba!