Bahan Bahan Lala Masak Masam Manis
Bahan A – Tumis
1/2 inci halia – dihiris
1 ulas bawang putih – dicincang
Bahan B – Sos
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh gula
Bahan C
1 Kg siput Lala – dibersihkan
1 cawan air larutkan bersama 1 sudu teh tepung jagung
minyak untuk menumis
1 biji telur – dipukul
1/2 labu bawang holland – dihiris
1 tangkai cili merah – dihiris
garam secukup rasa
Cara Buat Lala Masak Masam Manis
1. Masukkan minyak kedalam kuali, tumis semua bahan-bahan A sehingga wangi.
2. Tuang bahan sos iaitu sos tomato, sos cili, sos tiram dan gula kedalam bahan tumisan sambil di kacau hingga sebati.
3. Seterusnya masukkan siput Lala kedalam bahan sos sambil di kacau dan masukkan bawang holland, cili merah, gula dan air.
4. Masak hingga mendidih dan lala terbuka dan masukkan garam secukup rasa.
5. Seterusnya tuang telur yang di pukul tadi, biarkan sebentar dan kacau sehingga telur sebati dengan kuah.
6. Hidangkan dengan nasi panas.