Resepi Macaroon Mudah

MACAROON

Bahan-bahan.. 

2 biji telur putih (size besar)
60gm gula kastor
80gm almond powder
120gm gula aising
Pewarna
Sedikit esen vanila 

Cara-cara.. 

- Ayak almond powder dengan gula aising.

- Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. 

- Masukkan esen vanila dan pukul lagi sehingga kembang @ bertanduk. (Bila terbalikkan mangkuk, telur tu tak jatuh.)

- Masukkan sedikit demi sedikit bahan yg diayak tadi ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.

- Asingkan adunan dan masukkan pewarna, gaul rata.

- Masukkan adunan yang dah siap ni ke dalam piping bag. Picit ke atas dulang oven yang dah siap dialas dengan baking paper sebesar size duit 20 sen atau 50 sen. 

- Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macaroon untuk mengelakkan permukaan macaroon jadi berlubang bila dibakar).

- Biarkan permukaan macaroon kering atau tidak melekat di tangan sebelum dibakar. 

- Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar (biar betul-betul kering @ letak je kat bawah kipas bagi cepat kering).

- Sebelum bakar test dengan jari, kalau dah kering dan tak melekat di jari bolehlah dibakar).

- Bakar dalam oven pada suhu 150 degree selama 20 minit (bergantung kepanasan oven masing-masing).

Terbaru Lebih lama
Join us on telegram