MACAROON
Bahan-bahan..
2 biji telur putih (size besar)
60gm gula kastor
80gm almond powder
120gm gula aising
Pewarna
Sedikit esen vanila
Cara-cara..
- Ayak almond powder dengan gula aising.
- Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih.
- Masukkan esen vanila dan pukul lagi sehingga kembang @ bertanduk. (Bila terbalikkan mangkuk, telur tu tak jatuh.)
- Masukkan sedikit demi sedikit bahan yg diayak tadi ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
- Asingkan adunan dan masukkan pewarna, gaul rata.
- Masukkan adunan yang dah siap ni ke dalam piping bag. Picit ke atas dulang oven yang dah siap dialas dengan baking paper sebesar size duit 20 sen atau 50 sen.
- Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macaroon untuk mengelakkan permukaan macaroon jadi berlubang bila dibakar).
- Biarkan permukaan macaroon kering atau tidak melekat di tangan sebelum dibakar.
- Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar (biar betul-betul kering @ letak je kat bawah kipas bagi cepat kering).
- Sebelum bakar test dengan jari, kalau dah kering dan tak melekat di jari bolehlah dibakar).
- Bakar dalam oven pada suhu 150 degree selama 20 minit (bergantung kepanasan oven masing-masing).