SCONE
Bahan-bahan..
3 cawan tepung naik sendiri (atau gunakan tepung gandum biasa dan dicampur dengan 3 sudu kecil baking powder)
80 g butter (potong dadu)
1 cawan susu segar
Jem atau cream untuk disapu atas scone
Cara-cara..
- Panaskan oven 200 darjah celcius.
- Campurkan butter dan gandum dalam bekas. "Rub" dengan menggunakan jari butter dan tepung sehingga menjadi seperti serbuk roti.
- Buatkan lubang ditengah-tengah, campurkan susu sedikit demi sedikit sambil diuli. Jika doh masih keras boleh tambahkan susu.
- Canai doh lbh kurang 2 cm tebal dan tekap dengan acuan bulat (diameter 5cm).
- Letakkan scone di atas baking tray. Jarakkan 1 cm antara satu sama lain. Taburkan sedikit tepung atas permukaan scone.
- Bakar selama 20-25 minit.
- Setelah masak, bolehlah disajikan bersama jem ataupun cream.