Bahan Bahan Sayur Sawi Masak Lemak Kelantan
3 ekor ikan selayang*
3 biji lada besar
3 biji bawang merah
15 biji lada hitam
*optional: guna ikan lain pun boleh. Kembung atau selar.
Sayur
Baby jagung
Sawi
Lobak
1 mangkuk santan pekat
Selain tu boleh campur petola, terung atau labu air.
Cara Masak Sayur Sawi Lemak Kelantan
Tumbuk lumat isi ikan, bawang dan lada hitam.
Sayur di potong potong.
Lada besar belah tengah.
Masukkan lobak, lada dan baby jagung ke dalam periuk.
Letak bahan tumbuk tadi.
Masukkan santan.
Hidupkan api sederhana kecil.
Sentiasa kacau supaya kuahnya cantik tak berketul.
Biarkan sayur sedikit empuk dan kuah mendidih manja.
Letak garam dan sedikit gula secukupnya.
Bila kuah dah mendidih.
Masukkan sawi tadi.
Biarkan mendidih sekali lagi.
Siap!
Selamat mencuba.