Resipi Aiskrim Malaysia Kacang Hijau Sedap dan Mudah!

Resipi Aiskrim Malaysia Kacang Hijau Sedap dan Mudah!

Nikmati kesegaran aiskrim Malaysia kacang hijau! Resipi mudah dan sedap ini pasti memikat selera anda. Cuba sekarang!


Bahan-bahan Aiskrim Malaysia Kacang Hijau:

  • Kacang hijau (rendam semalaman, biar dia kembang elok)
  • Santan 1 liter (supaya aiskrim lebih lemak berkrim)
  • Gula 2-3 cawan (ikut tahap manis yang disukai)
  • Gula merah (bagi rasa yang unik dan beraroma)
  • Garam 1-3 cubit (penambah rasa yang penting)

Cara-cara Buat Aiskrim Malaysia Kacang Hijau:

  1. Rendam dan Rebus Kacang Hijau:

    • Kacang hijau yang dah direndam semalaman tu, kita rebus dulu sampai dia betul-betul empuk dan kembang. Jangan lupa kacau sekali-sekala supaya tak melekat kat periuk.
  2. Masak Air Gula Merah:

    • Sambil tunggu kacang empuk, kita masak air gula merah dalam periuk lain. Biarkan gula merah tu larut sepenuhnya, kemudian tapis untuk buang segala bendasing. Bau dia pun dah buat kita tak sabar nak makan!
  3. Campurkan Bahan-bahan:

    • Bila kacang dah empuk, kita campurkan air gula merah yang dah dimasak tadi dengan kacang. Tambah gula putih mengikut citarasa manis anda, garam sikit untuk seimbangkan rasa, dan akhir sekali, santan. Kacau semua bahan tu sampai sebati macam buat bubur kacang. Wah, baunya memikat!
  4. Sejukkan dan Isi dalam Plastik:

    • Bila adunan tadi dah masak, tutup api dan biarkan dia suam dulu. Jangan isi panas-panas tau, nanti plastik cair pula. Bila dah suam, kita isi dalam plastik aiskrim. Ikat dengan kemas supaya tak bocor. Dah siap! Masukkan dalam peti sejuk beku dan tunggu aiskrim keras.

Selamat Mencuba!

Nikmati aiskrim Malaysia kacang hijau yang menyegarkan ini bersama keluarga dan rakan-rakan. Pasti semua akan suka! Senang je buatnya, kan? Apa tunggu lagi, jom cuba resipi ini sekarang!

Terbaru Lebih lama
Join us on telegram