Bahan² A:
1. Bawang merah
2. Bawang putih
3. Halia
4. Cili padi-sukahati nak letak brpa banyak..
5. Serai
6.Kunyit hidup
7. Lada hitam- kalau tak suka..tak payah letak
klu suka boleh letak belacan ngn lengkuas.
»» semua ni blender sampai halus...
Bahan² B :
1. Ayam- potong kecil dan basuh perap dengan perahan lemon/ limau nipis sekejap dan basuh bersih
2. Rebung
3. Kacang panjang
4. Terung- kalau takde terung mcm dalam gambar...boleh ganti terung bulat atau terung panjang
5. Daun selasih
6. Daun limau purut
Cara masak ayam phad phet:
- Panaskan kuali...tumis bahan A sampai naik minyak...
- Masukkan ayam...gaul rata...biarkan 5minit dan masukkan air lebih kurang 2 gelas...masak sampai separuh kering...
- Dah separuh kering..masukkan
gula,garam,perasa,terung,kacang panjang,rebung,daun selasih dan daun limau purut...gaul2 dan masak sampai ayam serta sayur empuk...klu ada petai..boleh masukkan skali...mmg terangkat abissss..
Dah siapppp...!!!!boleh makan dgn nasi panas2..