Resepi Ayam Phad Phet Original Thailand



Bahan² A:
1. Bawang merah
2. Bawang putih
3. Halia
4. Cili padi-sukahati nak letak brpa banyak..
5. Serai
6.Kunyit hidup
7. Lada hitam- kalau tak suka..tak payah letak
klu suka boleh letak belacan ngn lengkuas.
»» semua ni blender sampai halus...

Bahan² B :
1. Ayam- potong kecil dan basuh perap dengan perahan lemon/ limau nipis sekejap dan basuh bersih
2. Rebung
3. Kacang panjang
4. Terung- kalau takde terung mcm dalam gambar...boleh ganti terung bulat atau terung panjang
5. Daun selasih
6. Daun limau purut


Cara masak ayam phad phet:

- Panaskan kuali...tumis bahan A sampai naik minyak...

- Masukkan ayam...gaul rata...biarkan 5minit dan masukkan air lebih kurang 2 gelas...masak sampai separuh kering...

- Dah separuh kering..masukkan
gula,garam,perasa,terung,kacang panjang,rebung,daun selasih dan daun limau purut...gaul2 dan masak sampai ayam serta sayur empuk...klu ada petai..boleh masukkan skali...mmg terangkat abissss..

Dah siapppp...!!!!boleh makan dgn nasi panas2..
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram