Resepi Murtabak Daging Home Made



Bahan Bahan Doh:

500 gm tepung gandum
6 sudu besar susu pekat manis dibancuh dgn garam) 


Cara sediakan doh murtabak:

Campur semua bahan untuk kulit murtabak dan uli hinga tidak melekat pada tangan, bila curah susu dibancuh dgn garam di masukkan sedikit demi sedikit, masa ni kena pandai agak-agak.
Uli hingga doh hingga lembut dan licin. Biarkan dlm 10 minit dan uli lagi.
Bulat-bulatkan dan sapu sedikit planta supaya doh tak melekat antara satu sama lain, perap lah lebih kurang 2, 3 jam, nak lagi sedap biarkan semalaman


Bahan bahan Kuah Bawang Merah:

1 biji bawang besar
1 sudu besar cuka
beberapa titik pewarna merah ( sirap)
sedikit gula dan garam


Cara buat kuah bawang merah:

simpan di dalam bekas dan letak di dalam peti ais beberapa jam


Bahan bahan untuk inti murtabak daging:

300gm daging lembu/ cincang atau burger l
2 bawang besar-( blender )
3 bawang putih- blender)
Lada hitam - ( blender )
Jintan manis  ( blender )


Cara buat inti murtabak daging:

Tumis bahan yg di blender.
Masukkan daging. Masukkan garam dan gula, masak hingga kering. 
Setelah siap, matikan api dan sejukkan.
Bila daging sudah suam, campurkan bahan + telur + hirisan bawang besar + hingga sebati.( masakan dulu bahan ini hingga masak )


Cara buat murtabak daging:

Tebarkan doh roti ( sapu minyak sedikit) letakan inti yg dimasak tadi atas doh dan lipat dan letakan di atas kuali dgn api perlahan hingga masak.

Setelah siap, bolehlah di hidangkan bersama kuah bawang merah.
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram