Resepi Daging Goreng Kicap Pedas Manis




Bahan bahan:
1kg daging batang pinang - di bersihkan, kemudian dipotong nipis2 ( tapi kepingan lebar2 ye)

Kemudian daging yg telah siap di potong di garamkan sedikit & dikunyitkan sekata..seterusnya digoreng hingga garing.. angkat dan toskan.. ketepikan

Bahan tumbuk atau kisar:

1 inci halia
5 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
1 biji bawang besar

Bahan lain: 
5 sudu besar cili blend
3 sudu besar kicap pekat manis
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos seafood adabi
3 sudu besar sos tomato
1 biji bawang holland- potong gegelang
11 biji cili akar - kerat 2
Garam & gula secukup rasa
Aji- optional
Minyak masak secukupnya



Cara masak resepi daging goreng kicap pedas manis:

- Panaskan sedikit minyak dalam kuali...tumis bahan2 kisar bersama cili kisar hingga ianya garing...

- bila dah garing masukkan semua sos, kicap, garam & gula serta aji (sekiranya anda guna aji).. kacau sekata..

- selepas 2 - 3 minit masukkan daging yg telah digoreng bersama bawang holland & cili akar.. kacau hingga sayur kacang panjang kelihatan telah empuk.. rasa.. kalau dah cukup rasa.. tutup api.. siap.
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram