Resepi Tomyam Putih Original Padu



BAHAN-BAHANNYA :

Ayam dan sotong yang telah dipotong dalam ketulan kecil
3 kuntum cendawan, belah 2 setiap satu
1 batang serai, dititik
3 helai daun limau purut
7 batang jagung muda, kerat 4
1 biji tomato belah 6
1 batang saleri, kerat
10 biji cili padi thai merah, dititik
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 biji bawang besar, belah 6
1/2 inci halia, titik
1/2 inci lengkuas, titik
1/2 cawan santan
2 camca besar sos ikan
4-5 biji limau kasturi, ambil jusnya
Air secukupnya (yang ni agak2 yea)
Garam dan gula secukup rasa


Cara Masak Resepi Tomyam Putih Original

1.Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga harum, masukkan ayam dan sotong yang telah dipotong. Tuang air secukupnya, masukkan serai, lengkuas, halia, bawang besar, cili padi thai dan lobak merah. Biar mendidih hingga sayur lembut sedikit.

2.Tambah sos ikan, garam secukup rasa dan secubit gula. Masukkan saleri, santan dan kacau rata. Renihkan sambil dikacau sekali sekala. Akhir sekali masukkan sweet peas, tomato, cendawan dan jus limau kasturi, kacau dan sesuaikan rasa, masak sekejap dan matikan api. Hidangkan panas bersama nasi atau dihidangkan begitu saja.
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram