Bahan Bahan Bubur Pengat Labu
Sebelah buah labu kuning dipotong dadu besar
gula merah -secukupnya
garam secukup rasa
santan (kalau nak kuah lebih, tambah lagi)
air -secukupnya
daun pandan -disimpul
sagu-rendam bagi kembang/lalukan bawah air paip (jika mahu tambah sagu)

Cara Masak Bubur Pengat Labu
1. Masukkan labu dan air kedalam periuk dan masak sehingga labu hampir empuk.
2. Asingkan air dari labu yang separuh masak tadi. Masukkan santan, gula merah, garam, dan daun pandan. Didihkan hingga labu masak.
3. Masukkan sagu (jika mahu) dan kacau lagi hingga sagu jernih. Hidangkan.

Tips:
1. Kalau nak masak labu terus pun boleh, gunakan santan perahan kedua. Bila labu dah lembut baru masukkan pati santan dan bahan-bahan lain.
2. Pastikan santan tak pecah minyak. Selalu kacau.