Bahan-Bahannya :

250 g biji sago, rendam 1 jam dan toskan
140 g gula halus
200 g kelapa parut, pilih kelapa yang kulit basah
1/4 camca teh garam halus
3 helai daun pandan, setiap satu disimpul
1/4 camca teh esen ros
1 camca teh pandan paste
Beberapa titik pewarna merah


Cara buat kuih sago lapis

1. Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dengan aluminium foil, biar lebih sedikit, sapu sedikit minyak pada permukaan aluminium foil. Ketepikan. Panaskan juga kukus, balut penutup kukus dengan kitchen towel untuk mengelakkan air menitis atas permukaan kuih nanti.

2. Gaul sago bersama, gula, kelapa parut dan garam hingga rata. Kemudian bagi kepada 3 bahagian yang sama banyak. 1 bahagian dibiarkan putih, 1 bahagian dicampur dengan pandan paste, gaul rata dan 1 bahagian lagi dicampur esen rose dan pewarna merah, gaul rata.

3. Panaskan tin tadi dalam kukus selama 2 minit, masukkan sago bewarna hijau, ratakan, letak 1 simpulan daun pandan dan kukus 10 minit atas api sederhana.

4. Kemudian keluarkan simpulan pandan tadi, masukkan sago bewarna merah, ratakan dan letak 1 lagi simpulan pandan yang baru, kukus 10 minit.

5. Buat kaedah yang sama untuk lapisan terakhir (tanpa warna) dan kukus 10 minit lagi. Biarkan kuih betul2 sejuk baru dipotong, sapu pisau dengan sedikit minyak makan untuk mengelakkan kuih melekat semasa memotong....

Selamat mencuba!!!