Resepi Kuih Seri Muka Klasik



Bahan Lapisan Bawah :

500g beras pulut
300ml santan pekat
300ml air
2 tsp garam halus


Cara buat lapis bawah seri muka:

Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih & toskan.
Kukus dengan semua bahan di atas selama 30 minit. Kukus dengan loyang yang berlainan tidak berlubang ( kukus terus dalam loyang yang nak digunakan- dialas plastik wrap dulu then bubuh pulut dengan yang lain. Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 10x10x2 inci


Bahan2 Lapisan Atas :

Bahan A
250g gula castor
100g tepung kastard
400ml santan pekat
400ml air
20g daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan

Bahan B
4 biji telur
1/2 tsp garam halus
1/4 tsp pandan essence-(Ayu tak letak sebab gunakan fresh pandan pewarna hijau- secukupnya 


Cara buat lapisan atas kuih seri muka:

Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.(blender aje semua) Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje ( masak dalam 2-3 minit saja).
Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit. 
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram