Ini adalah bahan yang sangat penting.. Sos char kueyteow*Bahan sos boleh simpan lama dan boleh buat 4 kali kueyteow 500gm
Bahan Bahan Sos Char Kuey Teow
Cara buat sos char kuey teow
- 2 litre air Masak
- 100 ml sos ikan
- 200ml kicap manis (sy guna cap kipas udang)
- 2 sudu cukup rasa Maggie
- 3 sudu besar penuh sos tiram Maggie
- 250ml sos cili (1 cawan)
- 100ml kicap pekat
Campurkan jek semua dan kacau rata.. dah siapp..
*Kalau nak buat separuh adunan sos atas Tu pun boleh sebab dapat banyak dan sos kena simpan dlm bekas bertutup ye.. Dan simpan dalam peti sejuk.. Bila nak buat char kueyteow atau mee amek jek sos ni.
Cara masak Char Kuey Teow
Panaskan sikit minyak..tumis bawang putih dan hirisan bawang merah.. tumis hingga naik bau.. masuk lada kering yang siap blend tu dalam 2 sudu besar.. tumis hingga garing.. Dah garing masukan 500ml sos
Biarkan mendidih.. Dah didih pecahkan 2 baji telur ..biar kejap dan Kacau rata. Masa ni pasang api besar..
Masukan udang,kerang (jika ada)
Kecikkan api, masukan 1/2 sudu makan gula dan kacau kacau rata..Tak perlu masuk garam
Masukkan kueyteow
gaul rata..
Masukan taugeh/ sawi jika suka, dan tutup api
Kacau dan angkat
Hidang panas-panas... Fuhhh...merecikk... :P
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Cara masak Char Kuey Teow
Panaskan sikit minyak..tumis bawang putih dan hirisan bawang merah.. tumis hingga naik bau.. masuk lada kering yang siap blend tu dalam 2 sudu besar.. tumis hingga garing.. Dah garing masukan 500ml sos
Biarkan mendidih.. Dah didih pecahkan 2 baji telur ..biar kejap dan Kacau rata. Masa ni pasang api besar..
Masukan udang,kerang (jika ada)
Kecikkan api, masukan 1/2 sudu makan gula dan kacau kacau rata..Tak perlu masuk garam
Masukkan kueyteow
gaul rata..
Masukan taugeh/ sawi jika suka, dan tutup api
Kacau dan angkat
Hidang panas-panas... Fuhhh...merecikk... :P
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..