Bahan Bahan Daging Masak Asam Kunyit
1/2 kilo daging...rebus hingga empuk(kalo xmo rebus pun boleh..cuma masak tu lagi lama la yer)
1 biji bawang besar hiris
5 ulas bawang putih hiris
1 inci halia hiris
10 biji cili padi hiris(potong tengah jangan putus)
1 kuntum bunga kantan(sy saja letak sbb sy suka makan bunga kantan tu)
2 batang serai diketuk
1/2 cawan air asam jawa sederhana cair
1/4 sdb garam
1 sdt gula
Sedikit bahan perasa jika suka
1 sdb serbuk kunyit
2 cawan air rebusan daging
2 1/2 senduk minyak masak
Sedikit cili padi(utk hiasan)
Cara Masak Daging Asam Kunyit
Panaskan minyak..masukkan serai..bila serai dah perang masukkan bahan hiris..tumis hingga naik bau..masukkan serbuk kunyit..masukkan pula air asam jawa..dan air rebusan daging..bila dah mendidih ganas masukkan daging..gula,garam dan serbuk perasa...biarkan kuah kering..masukkan cili padi dan bunga kantan..kacau sebati..sesuaikan rasa..siap utk dihidang..
Selamat mencuba.