MrJazsohanisharma

Resepi Daging Jeruk Sedap Mesti Cuba!

Resepi Daging Jeruk Sedap!!

Resepi & cara buat ada pada setiap gambar di bawah



Daging merah dalam keadaan beku atau separa beku.

Mudah dipotong kerana untuk mendapatkan kepingan daging yang nipis.

Bahagian ini top side. 

Kenapa 4 segi ? Mana nak beli macam ini ?

Sebenarnya ianya bukan 4 segi. Ianya adalah bahagian daging batang pinang atau top side. Bentuknya besar dan panjang. 

Selalu saya beli seketul besar dalam keadaan beku untuk kegunaan rumah.

Saya kerat kepada beberapa bahagian. Dalam keadaan separa beku (luar dah tak beku tetapi dalam masih beku).

Bahagian luar saya guna masak apa apa. Bahagian dalam saya dapatkan potongan 4 segi untuk buat daging jeruk




Letakkan di dalam tapis untuk menapis air lebihan daging.

Perlu basuh selepas dipotong nipis ?
Tak perlu. Saya basuh ketika seketul besar. Hanya lalukan air sahaja.

Bila kena basuh ?
Basuh ketika seketul besar dengan hanya lalukan air sahaja. Bila sudah hiris nipis jangan dibasuh lagi.

Apabila basuh selepas dipotong, manis dan nutrisi daging akan menyusut nilainya kerana larut dalam air.




Sediakan bahan bahan untuk menjeruk.

1. Bekas kontainer

2. Garam halus

3. Limau kasturi yang dibuang biji




Susun daging di dalam bekas kontainer.

Taburkan garam rata ke seluruhan daging.




Perahkan limau ke serata daging.




Susun lagi daging dilapisan seterusnya. Taburkan garam ke serata daging.




Perah limau lagi ke serata daging.

Ulang lagi melapis daging => garam => perahan limau




Sehingga habis daging tersebut. Masukkan limau yang telah diperah tadi.

Siap untuk diperam. Saya letakkan di dalam peti sejuk di bahagian chiller.




Selepas satu hari, daging mula berubah warna setelah mengalami proses penapaian.

Saya tunggu lagi seminggu baru masak supaya daging men jeruk sebaiknya.





Saya masak setelah daging menjeruk seminggu.

Makan dengan nasi putih sahaja. Sedap rupanya daging jeruk ini.

Perlu basuh atau tidak sebelum goreng ?
Tak perlu.

Lembut ke dagingnya ?
Lembut sebab saya guna daging top side dan dipotong nipis nipis.

Perlu rebus ?
Tak perlu rebus.


Jom tengok resepi di bawah




Ada orang tanya saya, nak masak apa lagi dengan daging jeruk ?

Ok... saya add on kacang panjang jer. 

Jadi resipi lengkap, karbo + protein + vitamin.

Limau tidak dimasukkan sekali.

Caranya:

Goreng daging jeruk dengan minyak yang sedikit.




Dalam seminit, masukkan hirisan bawang, cili padi dan kacang panjang.




Masak sebentar untuk layukan kacang panjang.




Ok... jom makan. 

Lengkap sudah lauk sahur hari ini. Nasi putih masak lembik sikit... ohhh.....

Bertambah tak rasanya ?


Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

Terbaru Lebih lama

Ulasan SSODD

Ulasan Ketuhar SSODD

Ulasan Pengadun SSODD

Ulasan Pembuat Roti SSODD

Apa Kata Pelanggan Kami

👩

Siti Nur Faizah

22 Jan 2025 ★★★★★

"Penghantaran pantas. Sentiasa memberi kemas kini proses. Maklumat terperinci. Ketuhar dan pengadun heavy-duty terbaik. Sangat disyorkan!"

👨

Rosiah Deraman

22 Jan 2025 ★★★★★

"Sangat bagus, tiada masalah langsung dan servis pantas."

👩

Zuhanis Zainul Abidin

27 Dis 2024 ★★★★★

"Mesin yang berkuasa, berfungsi dengan baik, dan sangat senyap."

👩

Naimah Ziadah A. Manan

12 Ogos 2024 ★★★★★

"Mesin ini memberikan vibe futuristik yang menarik ketika anda membakar. Servis selepas jualan terbaik di pasaran sekarang - lebih baik daripada Unox dan pesaing lain yang lebih mahal."

🔒

Ulasan Disahkan

Syarikat di Trustpilot tidak boleh menawarkan insentif atau bayaran untuk menyembunyikan ulasan. Semua ulasan yang dipaparkan adalah pengalaman pelanggan yang sahih. Lihat di Trustpilot

Sedia Mencuba Produk SSODD?

👉 Lawati Shopee Rasmi
Join us on telegram