Resepi Lobster Berkrim Lazat

Resepi Lobster Berkrim Lazat!!
Resepi Lobster Berkrim Lazat!!


Bahan-bahannya:

  • 600gm Udang Lobster, asingkan kulit kepala dari badan nya. Rebus kulit nya dengan daun sup. Ambil isi udang nya, biarkan seketul-seketul kemudian tepikan


Bahan untuk mengoreng udang lobster:

  • 3 ulas bawang putih dihiris
  • 5 biji bawang merah dihiris
  • 2 sudu besar mentega

Untuk kuahnya:

  • 2 biji ubi kentang
  • 1 batang lobak merah
  • 6 biji tomato ceri
  • 300ml susu penuh lemak
  • Secubit serbuk buah pala
  • Secubit serbuk lada hitam
  • Secubit serbuk daun thyme
  • Secubit serbuk daun herba dill
  • Garam secukup rasa
  • 1/2 sudu teh minyak zaitun truffle (kalau ada)
  • 1 bantal kecil roti peranchis di bakar kering

Cara penyediaannya:

  1. Panaskan kuali, letakan mentega, biarkan ia cair, letakan bawang putih dan bawang merah.
  2. Bila ia lembut letakan isi udang lobster dan goreng hingga ia masak.(goreng dalam 5 mins dan balikkan).
  3. Sesudah goreng angkat dan tepikan.
  4. Rebus kulit udang hingga masak bersama, ubi kentang, lobak merah, daun sup dan garam secukup rasa, ambil stok nya, tepikan kentang dan lobak merah sesudah masak.
  5. Ambil kulit2 udang yang lembut (badannya) dan kisar bersama secukup stok air rebusan nya (dalam semangkuk)
  6. Kisar hingga halus (ambil stok nya semula). Kemudian bersihkan blenda anda dan kisar kentang, lobak merah bersam a stok tadi. Letakan susu penuh lemak. Kisar hingga ia halus.
  7. Kemudian panaskan semula susu stok udang anda.
  8. Letakan serbuk buah pala, herba2 thyme dan dill. Serbuk lada hitam.
  9. Bila ia mendidih letakan minyak zaitun truffle, gaulkan kuahnya rata2.
  10. Sajikan panas2, letakan isi lobster didalam krim nya.
  11. Makan bersama roti perancis bakar.
  12. Taburkan sedikit lada hitam dan buah pala parut.
  13. Selamat mencuba
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram