Resepi Ikan Merah Masak Style Ceylon (Sri Lanka)

Ikan Merah Masak Ceylon!!


Bahan-bahannya:

  • 90 ml minyak masak
  • 10 ulas bawang merah ~ di mayang halus
  • 2 tangkai daun kari
  • 50 ml air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
  • 3 keping ikan merah ~ di cuci bersih
  • 1 biji bawang besar ~ di hiris bulat
  • 2 tangkai cili merah atau cili hijau ~ belah 2 dan buang bijinya


Bahan Kisar:

  • 10 tangkai cili kering ~ di rendam lembut, cuci bersih dan goreng
  • 1/2 sudu teh jintan manis
  • 1/2 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 10 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm halia


Cara penyediaanya:

  1. Panaskan 1/2 daripada minyak dalam kuali dan gorengkan bawang merah hiris dan daun kari sehingga bawang berwarna keperangan, angkat dan toskan minyakknya.
  2. Simpan minyak lebihan gorengan bawang.
  3. Panaskan 1/2 lagi baki minyak, dan tumiskan bahan-bahan kisar hingga garing dan harum
  4. Masukkan air asam jawa, garam gula secukup rasa dan ikan
  5. Jika terlalu kering tambahkan sedikit air dan didihkan hingga ikan empuk
  6. Masukkan bawang besar dan cili yang di belah 2 tadi
  7. Apabila telah masak, masukkan bawang goreng serta daun kari yang di goreng tadi
  8. Hidangkan dalam pinggan
  9. Tuangkan lebihan minyak goreng bawang dan kari di atasnya
  10. Selamat mencuba!!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram