Bahan-bahannya:
- 90 ml minyak masak
- 10 ulas bawang merah ~ di mayang halus
- 2 tangkai daun kari
- 50 ml air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
- 3 keping ikan merah ~ di cuci bersih
- 1 biji bawang besar ~ di hiris bulat
- 2 tangkai cili merah atau cili hijau ~ belah 2 dan buang bijinya
Bahan Kisar:
- 10 tangkai cili kering ~ di rendam lembut, cuci bersih dan goreng
- 1/2 sudu teh jintan manis
- 1/2 sudu teh jintan putih
- 1 sudu besar ketumbar
- 1 sudu besar lada hitam
- 10 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm halia
Cara penyediaanya:
- Panaskan 1/2 daripada minyak dalam kuali dan gorengkan bawang merah hiris dan daun kari sehingga bawang berwarna keperangan, angkat dan toskan minyakknya.
- Simpan minyak lebihan gorengan bawang.
- Panaskan 1/2 lagi baki minyak, dan tumiskan bahan-bahan kisar hingga garing dan harum
- Masukkan air asam jawa, garam gula secukup rasa dan ikan
- Jika terlalu kering tambahkan sedikit air dan didihkan hingga ikan empuk
- Masukkan bawang besar dan cili yang di belah 2 tadi
- Apabila telah masak, masukkan bawang goreng serta daun kari yang di goreng tadi
- Hidangkan dalam pinggan
- Tuangkan lebihan minyak goreng bawang dan kari di atasnya
- Selamat mencuba!!