Resepi Ikan Selar Masak Kicap Senang

Ikan Selar Masak Kicap!!


Bahan-bahannya:

  • 5 ekor ikan selar ~ siang dan cuci bersih
  • Sedikit garam dan kunyit

Bahan kisar:

  • 10 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inc halia
  • 10 tangkai cili padi
  • 15 tangkai cili kering ~ rendam lembut
  • 1 sudu teh ketumbar
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih

Rempah tumis:

  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum cengkih
  • 5 biji pelaga
  • 1 helai daun pandan simpul
  • 2 biji tomato ~ belah 2
  • 2 biji kentang ~ kupas kulit potong bulat dan goreng
  • 2 biji lada hijau ~ di hiris kasar
  • 1 labu bawang besar ~ di hiris
  • 2 tangkai daun sup ~ di mayang halus
  • 200 ml air asam jawa
  • 100 ml minyak
  • 1 ketul gula Melaka
  • 5 camca besar kicap manis
  • garam dan gula secukup rasa

Cara penyediaannya:

  1. Gaulkan ikan bersama kunyit dan garam, kemudian goreng hingga kuning keemasan
  2. Angkat dan ketepikan
  3. Panaskan minyak dalam kuali
  4. Goreng kentang hingga kuning keemasan, angkat dan ketepikan
  5. Minyak baki goreng kentang, panaskan semula
  6. Tumiskan rempah tumis dan daun pandan hingga harum
  7. Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak dan wangi
  8. Masukkan, air asam jawa, kicap manis , dan gula Melaka
  9. Kacau rata dan biarkan merenih, jika kuah pekat tambah air
  10. Masak hingga didih
  11. Masukkan ikan kerisi
  12. Akhir sekali masukkan kentang goreng, tomato, bawang besar dan daun sup
  13. Angkat dan hidangkan
  14. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
  15. Selamat mencuba!!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram