Bahan-bahannya:
- 4 ekor ikan segar (atau potongan ikan lain ikut citarasa)
- 1/2 mangkuk cili kering
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
*Bahan-bahan di atas dikisar halus
- 1 mangkuk daun kesum
- 4 biji buah keras di tumbuk halus
- 1 mangkuk air assam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 potong nenas di hiris 3 segi
- 8 biji sayur bendih
- Minyak sayur untuk menumis
Cara penyediannya:
- Panaskan minyak dikuali atau periuk.
- Tumis bahan-bahan yang di kisar halus, letakkan buah keras yang di tumbuk tadi.
- Tumis hingga ia bangkit bau nya.
- Letakkan air asam dan secukup air untuk kuah nya.
- Letakkan daun kesum, garam dan gula secukup rasa.
- Bila ia mendidih, masukkan potong nenas dan sayur bendi.
- Letakkan ikan sesudah merasa kuah nya dan biarkan ikan nya masak.
- Sajikan panas2 bersama nasi putih....
- Selamat mencuba