Bahan-bahannya:
- 1 ekor ayam ( potong 4)
- Kunyit serbuk
- Garam
Bahan untuk blend :
- 1 inci lengkuas
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 5 tangkai cili kering
- 5 ulas bawang kecil
- 2 ulas bawang putih
Bahan lain :
- 2 keping asam gelugur
- belacan
- garam dan gula
- 1/2kg kepala santan
Cara penyediaannya:
- Perapkan ayam dengan garam dan kunyit
- panggang pada api sederhana atau diatas bara
- jika punyai oven, panggang pada suhu 200c selama 1 jam
- bahan yang telah diblend, masukkan semua kedalam periuk dan masukkan kepala santan
- jangan lupa asam gelugur, belacan, garam dan gula
- didihkan sehingga pecah minyak dan pekat
- selalu kacau kuah, jangan sampai santan berketul
- bila sudah masak, tuangkan ke atas ayam yang sudah di panggang
- Sedia dihidang.. selamat mencuba ayam percik Terengganu!