Resepi Ayam Percik Ganu Kite!

Resepi Ayam Percik Terengganu!!

Bahan-bahannya:

  • 1 ekor ayam ( potong 4)
  • Kunyit serbuk
  • Garam


Bahan untuk blend :

  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • 5 tangkai cili kering
  • 5 ulas bawang kecil
  • 2 ulas bawang putih


Bahan lain :

  • 2 keping asam gelugur
  • belacan
  • garam dan gula
  • 1/2kg kepala santan


Cara penyediaannya:

  1. Perapkan ayam dengan garam dan kunyit
  2. panggang pada api sederhana atau diatas bara
  3. jika punyai oven, panggang pada suhu 200c selama 1 jam
  4. bahan yang telah diblend, masukkan semua kedalam periuk dan masukkan kepala santan
  5. jangan lupa asam gelugur, belacan, garam dan gula
  6. didihkan sehingga pecah minyak dan pekat
  7. selalu kacau kuah, jangan sampai santan berketul
  8. bila sudah masak, tuangkan ke atas ayam yang sudah di panggang
  9. Sedia dihidang.. selamat mencuba ayam percik Terengganu!

Terbaru Lebih lama
Join us on telegram