Bahan-bahannya:
- 1/2 ekor ayam - dipotong dan dibasuh bersih
- 3 biji kentang - dipotong 4
- 1/2 helai daun kunyit dimayang halus
- 2 batang serai - dititik
- 1 cawan santan pekat
- 2 kiub ayam
- garam dan serbuk perasa
Bahan untuk dikisar:
- 20 tangkai cili api - klu tak suka pedas boleh kurangkan
- 2 inc kunyit hidup
- 2 inc halia
- 2 batang serai
- 1/2 helai daun kunyit
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 cawan air
Cara penyediaannya:
- Masukkan semua bahan yang telah dikisar ke dalam periuk.
- Kemudian masukkan kentang dan ayam.
- Masak semua bahan atas dapur hingga ayam dan kentang empuk.
- Setelah semua empuk masukkan kiub ayam dan santan pekat.
- Sentiasa mengacau supaya santan tidak pecah minyak.
- Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.
- Setelah masak tutup api dan taburkan daun kunyit yg telah dihiris halus.
- Siap untuk dihidangkan bersama nasi panas....
- Selamat mencuba!!