Bahan-bahannya:
- 1 bungkus mee maggi perisa kari
- 2 ekor ketam saiz sederhana, dibersihkan
- 1 pelepah sawi putih, siang berasingan batang dan daunnya
- 2 biji cili padi merah thai, hiris
- 2 biji bawang merah, hiris
- 1 ulas bawang putih, hiris
- 1 hirisan nipis halia, hiris halus
- 1 camca besar sos tomato
- 1 camca besar sos cili
- 3 cawan air
- 1 biji telur
- 1- 2 biji tomato ceri dihiris untuk hiasan
- Bawang goreng untuk hiasan
- Sedikit parsley untuk hiasan
Cara penyediaannya:
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali (mat guna non-stick pan yang agak dalam).
- Tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia, tambah sos cili dan sos tomato, kacau rata dan masukkan perencah kari mi maggi (yang disertakan sekali dalam paket mi maggi).
- Kacau rata dan tuang air, biar mendidih.
- Kecilkan api dan pecahkan telur perlahan2, pastikan merahnya tidak pecah.
- Biar telur masak.
- Masukkan batang sawi, cili padi hiris dan ketam, masak hingga ketam berubah warna.
- Tambah mi maggi dan biar mi kembang.
- Masukkan daun sawi dan masak sekejap.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Kalau kurang kuah, anda boleh tambah sedikit lagi air.
- Hias dengan bawang goreng, hirisan tomato ceri dan parsley sebelum dihidangkan.
- Selamat mencuba!