Bahan Hias Bakso & Mee Hoon
Mee Hoon 1 bungkus (400 gm) / soon
Taugeh
Kobis dihiris halus
Sayur Sawi
Tauhu goreng
Bawang goreng
Bahan Bahan Kuah Sup Bakso
3 biji bawang merah dihiris
* 3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1sudu kecil lada sulah biji
1 batang serai diketuk
1 sudu besar pati daging / pati ayam
sedikit serbuk lada sulah
garam dan perasa
Cara Buat Kuah Sup Bakso
Tumbuk bahan bertanda *.
Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan.
Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau.
Masukkan serai.
Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
Bahan Bahan Bebola Daging Bakso
400 gm daging cincang
2 biji bawang merah diracik halus
2 biji bawang putih diracik halus
2 sudu besar telur (1/2 biji)
1 sudu kecil tepung ubi / tepung jagung
sedikit serbuk lada sulah dan garam
Cara Buat Bebola Daging Bakso
Sementara menunggu kuah mendidih,
gaul semua bahan utk membuat bebola daging.
Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka.
Siap membentukkan masukkan ke dalm kuah tadi,
biar mendidih.
Kuah siap apabila bebola tadi timbul.
Cara Hidang Bakso Sedap
Rendam bee hoon dan celur,
kemudian tapis.
Hidang bee hoon,
taugeh dan bahan - bahan yang lain
Tuang kuah dgn bebola.
tips:
**Boleh juga guna mee lain.
** Lazimnya Bakso dihidangkan dengan menyediakan sekali
Kicap Masin,
Kicap Pekat Manis,
Sambal Cili ( Cabe rawet )
dan juga Cuka/ Limau.
**Sesuaikan rasanya mengikut cutarasa masing masing.
Share resepi ni ye :)