Bahan kuah:
1 gelas penuh santan pekat
1 gelas air
5 sudu besar gula perang atau secukup rasa
2 helai daun pandan disimpul
2 cubit garam utk terbit rasa lemak pada kuah
Bahan isi:
Suku potongan labu dibuang kulit dan biji
1 cawan penuh tepung pulut
2 sudu besar tepung ubi kayu
air secukupnya
Cara-cara:
Rebus labu hingga lembut apabila dah lembut lenyekkan hingga hancur, masukkan dalam bekas besar diikuti tepung pulut, tepung, ubi dan kacau sebati jika terlalu keras masukkan sedikit air aduk hingga adunan tidak melekat pada tangan
ambil sedikit adunan dan gentel memanjang dan potong kecil-kecil lalu rebus hingga labu timbul. Angkat toskan airnya dan masuk dlm mangkuk berisi air sejuk untuk elak dari ia melekat satu sama lain
Cara buat Kuah santan:
satukan semua bahan Kuah dalam periuk
Masukkan isi labu yg telah dibuat tadi kacau sebati mendidih, siap.Boleh lebih kan air utk lebihkan kuah.