MrJazsohanisharma

Resepi Bubur Pengat Keledek Ungu Sagu

 
Bahan Bahan Bubur Keledek Ungu Sagu
500 gm. keledek ungu
1 1/2 cawan gula pasir (atau secukupnya)
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat (akak adjust guna santan kotak Kara)
secubit garam
2 helai daun pandan - disimpul
2 sudu besar sagu biji - dibasuh/lalukan di bawah air. (biar 10 minit)
air secukupnya untuk merebus keledek

Cara Buat Bubur Pengat Keledek Ungu Sagu
Kupas keledek dan potong dadu kecil atau ikut suka besarnya. Basuh dan rebus hingga lembut (tapi jgn sampai lembik). Toskan (buang airnya agar pengat tidak terlalu hitam nanti).
Dalam periuk, masakkan gula, daun pandan dan santan cair dahulu hingga gula larut.
Masukkan keledek yang telah direbus tadi, masak sebentar hingga sedikit mendidih.
Masukkan santan pekat, garam dan sagu biji. Kacau sesekali dan masak sehingga sagu jernih dan kuah pengat agak pekat.
Tutup api dan sedia untuk dihidang sejuk atau panas.
Join us on telegram
Terbaru Lebih lama

Ulasan SSODD

Ulasan Ketuhar SSODD

Ulasan Pengadun SSODD

Ulasan Pembuat Roti SSODD

Apa Kata Pelanggan Kami

👩

Siti Nur Faizah

22 Jan 2025 ★★★★★

"Penghantaran pantas. Sentiasa memberi kemas kini proses. Maklumat terperinci. Ketuhar dan pengadun heavy-duty terbaik. Sangat disyorkan!"

👨

Rosiah Deraman

22 Jan 2025 ★★★★★

"Sangat bagus, tiada masalah langsung dan servis pantas."

👩

Zuhanis Zainul Abidin

27 Dis 2024 ★★★★★

"Mesin yang berkuasa, berfungsi dengan baik, dan sangat senyap."

👩

Naimah Ziadah A. Manan

12 Ogos 2024 ★★★★★

"Mesin ini memberikan vibe futuristik yang menarik ketika anda membakar. Servis selepas jualan terbaik di pasaran sekarang - lebih baik daripada Unox dan pesaing lain yang lebih mahal."

🔒

Ulasan Disahkan

Syarikat di Trustpilot tidak boleh menawarkan insentif atau bayaran untuk menyembunyikan ulasan. Semua ulasan yang dipaparkan adalah pengalaman pelanggan yang sahih. Lihat di Trustpilot

Sedia Mencuba Produk SSODD?

👉 Lawati Shopee Rasmi