Resepi Bubur Pengat Keledek Ungu Sagu

 
Bahan Bahan Bubur Keledek Ungu Sagu
500 gm. keledek ungu
1 1/2 cawan gula pasir (atau secukupnya)
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat (akak adjust guna santan kotak Kara)
secubit garam
2 helai daun pandan - disimpul
2 sudu besar sagu biji - dibasuh/lalukan di bawah air. (biar 10 minit)
air secukupnya untuk merebus keledek

Cara Buat Bubur Pengat Keledek Ungu Sagu
Kupas keledek dan potong dadu kecil atau ikut suka besarnya. Basuh dan rebus hingga lembut (tapi jgn sampai lembik). Toskan (buang airnya agar pengat tidak terlalu hitam nanti).
Dalam periuk, masakkan gula, daun pandan dan santan cair dahulu hingga gula larut.
Masukkan keledek yang telah direbus tadi, masak sebentar hingga sedikit mendidih.
Masukkan santan pekat, garam dan sagu biji. Kacau sesekali dan masak sehingga sagu jernih dan kuah pengat agak pekat.
Tutup api dan sedia untuk dihidang sejuk atau panas.
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram