Resepi Daging Masak Hitam Sarawak

Daging Masak Hitam Sarawak




BAHAN-BAHAN:


1kg daging | dipotong kecil


100gm gula merah atau gerek


150gm kismis hitam


30gm kerisik


Kicap pekat secukupnya


Garam secukup rasa


Minyak untuk menumis 




BAHAN KISAR:


15 tangkai cili kering


3 batang serai


5 biji bawang merah


3 ulas bawang putih


2.5cm lengkuas 




BAHAN TUMIS:


100gm rempah kurma


3 biji bawang merah | dihiris


2 biji buah keras | diketuk


1 batang kulit kayu manis


1 biji buah pelaga


1 kuntum bunga cengkih


1 kuntum bunga lawang 




CARA MEMASAK:


Perap daging bersama kicap pekat dan gula merah selama 30 minit.


Kemudian panaskan minyak, tumis bahan tumis sehingga naik bau.




Masukkan pula bahan kisar dan kacau sehingga pecah minyak.


Seterusnya masukkan daging perap tadi dan masak sehingga daging empuk.




Akhir sekali, masukkan kismis dan kerisik. Gaul rata dan perasakan secukupnya. Masak sehingga kuah pekat.


Sedia dihidangkan.

Terbaru Lebih lama
Join us on telegram