Resepi Kerang Air Asam Mengiurkan...

Kerang Air Asam (Pedas Manis)




1kg kerang - bersihkan cengkerangnya hingga betul2 bersih..rebus sampai masak..kemudian buang separuh kulit kerang..tinggalkan separuh bersama isinya




5 ulas bawang putih


6-7 biji cili api (ikut tahap kepedasan masing2)


1 1/2 keping kecil gula kabung


1 sudu kecil pes asam jawa adabi -  di kacau dgn 2 sudu besar air panas (kemasaman ikut citarasa anda juga ye..)


1 sudu kecil garam halus


2 biji limau nipis -,dipotong (perah & kulit digaul sekali nanti utk dapatkan aroma citrus)


1 biji tomato - dipotong mengikut citarasa anda




Cara2:




1- Rebus kerang. Kopek sebelah. Asingkan.


2-tumbuk cilipadi, garlic, gula melaka, tomato secara berperingkat. Separa lumat.


3-masukkan air asam jawa. Sebatikan


4-perah air limau nipis. Pastu masokkan skali dengan kulit limau. 


5-masukkan garam. Gaul


6-dah sebati semua curahkan atas kerang yang dah direbus tadi. Siap



Terbaru Lebih lama
Join us on telegram