Kerang Air Asam (Pedas Manis)
1kg kerang - bersihkan cengkerangnya hingga betul2 bersih..rebus sampai masak..kemudian buang separuh kulit kerang..tinggalkan separuh bersama isinya
5 ulas bawang putih
6-7 biji cili api (ikut tahap kepedasan masing2)
1 1/2 keping kecil gula kabung
1 sudu kecil pes asam jawa adabi - di kacau dgn 2 sudu besar air panas (kemasaman ikut citarasa anda juga ye..)
1 sudu kecil garam halus
2 biji limau nipis -,dipotong (perah & kulit digaul sekali nanti utk dapatkan aroma citrus)
1 biji tomato - dipotong mengikut citarasa anda
Cara2:
1- Rebus kerang. Kopek sebelah. Asingkan.
2-tumbuk cilipadi, garlic, gula melaka, tomato secara berperingkat. Separa lumat.
3-masukkan air asam jawa. Sebatikan
4-perah air limau nipis. Pastu masokkan skali dengan kulit limau.
5-masukkan garam. Gaul
6-dah sebati semua curahkan atas kerang yang dah direbus tadi. Siap