RESEPI DAGING MERAH THAI
1kg daging
Sedikit pewarna merah
Sedikit garam
Cara-cara:
- Rebus bahan diatas sehingga empuk(simpan air rebusan daging untuk kuah)
- Hiris nipis dan goreng sedikit garing..
- Angkat dan toskan
Bahan sos:
3 ulas bawang putih diketuk
10 biji cili padi diketuk
2 senduk cili kering blender
*2 sb sos tiram
*2 sb sos tomato
*1 sb sos cili
*Sedikit sos ikan
*Sedikit gula
Bahan Lain:
1 Pokok Daun Ketumbar di hiris kasar
1 Biji Bawang Holland
Cara-cara:
- Tumis bawang putih menggunakan minyak menggoreng daging tadi..
- Masukkan cili kering dan tumis sehingga pecah minyak
- Masukkan semua bahan * dan kacau sehingga memekat sedikit..Masukkan daging dan cili padi..Gaul sebati..
-Masukkan sedikit air rebusan daging sekiranya mahu daging masak merah ini sedikit berkuah
- Last tabur bawang holland dan daun ketumbar..