Resepi Ikan Kerisi Masak Kicap Pedas

Resepi Ikan Kerisi Masak Kicap Pedas

Bahan-bahannya:

  • 5 ekor ikan kerisi ~ siang dan cuci bersih
  • Sedikit garam dan kunyit


Bahan kisar:

  • 10 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inc halia
  • 10 tangkai cili padi
  • 15 tangkai cili kering ~ rendam lembut
  • 1 sudu teh ketumbar
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih


Rempah tumis:

  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum cengkih
  • 5 biji pelaga
  • 1 helai daun pandan simpul
  • 2 biji tomato ~ belah 2
  • 2 biji lada hijau ~ di hiris kasar
  • 1 labu bawang besar ~ di hiris
  • 2 tangkai daun sup ~ di mayang halus
  • 200 ml air asam jawa
  • 100 ml minyak
  • 1 ketul gula Melaka
  • 5 camca besar kicap manis
  • garam dan gula secukup rasa

Cara penyediaannya:

  1. Gaulkan ikan bersama kunyit dan garam, kemudian goreng hingga kuning keemasan
  2. Angkat dan ketepikan
  3. Panaskan minyak dalam kuali
  4. Tumiskan rempah tumis dan daun pandan hingga harum
  5. Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak dan wangi
  6. Masukkan, air asam jawa, kicap manis , dan gula Melaka
  7. Kacau rata dan biarkan merenih, jika kuah pekat tambah air
  8. Masak hingga didih
  9. Masukkan ikan kerisi
  10. Akhir sekali masukkan tomato, bawang besar dan daun sup
  11. Angkat dan hidangkan
  12. Selamat mencuba!!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram