Bahan-bahannya:
- 5 ekor ikan kerisi ~ siang dan cuci bersih
- Sedikit garam dan kunyit
Bahan kisar:
- 10 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 inc halia
- 10 tangkai cili padi
- 15 tangkai cili kering ~ rendam lembut
- 1 sudu teh ketumbar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
Rempah tumis:
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum cengkih
- 5 biji pelaga
- 1 helai daun pandan simpul
- 2 biji tomato ~ belah 2
- 2 biji lada hijau ~ di hiris kasar
- 1 labu bawang besar ~ di hiris
- 2 tangkai daun sup ~ di mayang halus
- 200 ml air asam jawa
- 100 ml minyak
- 1 ketul gula Melaka
- 5 camca besar kicap manis
- garam dan gula secukup rasa
Cara penyediaannya:
- Gaulkan ikan bersama kunyit dan garam, kemudian goreng hingga kuning keemasan
- Angkat dan ketepikan
- Panaskan minyak dalam kuali
- Tumiskan rempah tumis dan daun pandan hingga harum
- Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak dan wangi
- Masukkan, air asam jawa, kicap manis , dan gula Melaka
- Kacau rata dan biarkan merenih, jika kuah pekat tambah air
- Masak hingga didih
- Masukkan ikan kerisi
- Akhir sekali masukkan tomato, bawang besar dan daun sup
- Angkat dan hidangkan
- Selamat mencuba!!