Bahan-bahannya:
- 2 ekor ikan kerisi ~ siang , cuci bersih, gaulkan dengan garam dan kunyit dan goreng hingga keemasan, angkat dan ketepikan.
- 3 ulas bawang merah ~ di hiris
- 2 ulas bawang putih ~ di hiris
- 1 inc halia ~ hiris halus
- 5 tangkai cili padi ~ hiris halus boleh kurangkan atau tambah mengikut kesesuaian kepedasan
- daun sup dan daun bawang di hiris
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar tauco ~ cuci dahulu
- 1/2 cawan air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
Cara penyediaanya:
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi hingga harum
- Masukkan sos tiram dan air asam
- Kemudian tambahkan tauco
- Biarkan ia merenih
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
- Masukkan ikan dan daun sup dan daun bawang
- Tutup api dan angkat
- Hidangkan dengan nasi hangat.