Bahan-bahannya:
- Seekor ikan sederhana besar, dibersihkan dan dipotong 5
- (Boleh guna ikan patin, ikan tenggiri, ikan merah, pari dan lain-lain)
- 1 biji bawang besar ~ dimayang
- 3 biji bawang putih ~ diketuk
- 2 inci halia ~ diketuk
- 1/2 ibu jari belacan
- 1 batang serai ~ diketuk
- 1/2 inci lengkuas ~ dihiris nipis
- 1 sudu besar halba campur
- 3 sudu besar cili kisar ~ cili kering dikisar
- 2 sudu besar serbuk kari ~ dibancuh dengan sedikit air
- 1/2 cawan air asam jawa
- Air secukupnya
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 pelepah daun kari
- 3 tangkai daun kesum
Cara penyediaannya:
- Panaskan sedikit minyak. Tumiskan semua bawang, halia, serai, lengkuas, belacan dan halba campur hingga naik minyak. Masukkan daun kari dan kacau.
- Masukkan cili kisar dan kacau rata. Masukkan serbuk kari dan tambah sedikit air. Kacau rata.
- Tuangkan air secukupnya. Bila mendidih, masukkan ikan.
- Bila ikan agak masak, masukkan air asam jawa dan daun kesum.
- Selamat mencuba!!