Resepi Ikan Masak Kari Asam Pedas Mudah

Resepi Ikan Masak Kari Asam Pedas Mudah

Bahan-bahannya:

  • Seekor ikan sederhana besar, dibersihkan dan dipotong 5
  • (Boleh guna ikan patin, ikan tenggiri, ikan merah, pari dan lain-lain)
  • 1 biji bawang besar ~ dimayang
  • 3 biji bawang putih ~ diketuk
  • 2 inci halia ~ diketuk
  • 1/2 ibu jari belacan
  • 1 batang serai ~ diketuk
  • 1/2 inci lengkuas ~ dihiris nipis
  • 1 sudu besar halba campur
  • 3 sudu besar cili kisar ~ cili kering dikisar
  • 2 sudu besar serbuk kari ~ dibancuh dengan sedikit air
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • Air secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 pelepah daun kari
  • 3 tangkai daun kesum

Cara penyediaannya:

  1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan semua bawang, halia, serai, lengkuas, belacan dan halba campur hingga naik minyak. Masukkan daun kari dan kacau.
  2. Masukkan cili kisar dan kacau rata. Masukkan serbuk kari dan tambah sedikit air. Kacau rata.
  3. Tuangkan air secukupnya. Bila mendidih, masukkan ikan.
  4. Bila ikan agak masak, masukkan air asam jawa dan daun kesum.
  5. Selamat mencuba!!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram