Resepi Ikan Tenggiri Asam Pedas Mantap!

Resepi Ikan Tenggiri Asam Pedas!!

Bahan-bahannya:

  • 3 keping ikan tenggiri dipotong dan cuci bersih
  • 400 mk air
  • 100 gm bendi
  • 1 batang serai dititik
  • 1 kuntum bunga kantan di belah dua
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 1 cekak daun kesum
  • sedikit minyak untuk menumis
  • garam dan gula secukup rasa


Bahan kisar:

  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 2 sudu besar pes cili atau 15 tangkai cili kering di kisar
  • 2 cm kunyit hidup
  • 2 cm lengkuas
  • 1 sudu teh belacan


Cara penyediaannya:

  1. Pijarkan minyak
  2. Tumiskan serai dan bahan kisar hingga harum, garing dan terbit minyak
  3. Masukkan air dan air asam jawa dan masak hingga didih
  4. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan dan ikan
  5. Renihkan senentar hingga ikan masak
  6. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
  7. Akhir sekali masukkan bendi
  8. Masak sebentar hingga bendi lecur dan sedia di hidangkan
  9. Lauk asam pedas lengkap di gandingkan bersama, ikan goreng, telur asin atau telur dadar, sambal belacan dan ulam..
  10. Perghhhh... memang terangkat bila di makan bersama nasi hangat
  11. Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.. !!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram