Bahan-bahannya:
- 3 keping ikan tenggiri dipotong dan cuci bersih
- 400 mk air
- 100 gm bendi
- 1 batang serai dititik
- 1 kuntum bunga kantan di belah dua
- 1/2 cawan air asam jawa
- 1 cekak daun kesum
- sedikit minyak untuk menumis
- garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar:
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 2 sudu besar pes cili atau 15 tangkai cili kering di kisar
- 2 cm kunyit hidup
- 2 cm lengkuas
- 1 sudu teh belacan
Cara penyediaannya:
- Pijarkan minyak
- Tumiskan serai dan bahan kisar hingga harum, garing dan terbit minyak
- Masukkan air dan air asam jawa dan masak hingga didih
- Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan dan ikan
- Renihkan senentar hingga ikan masak
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
- Akhir sekali masukkan bendi
- Masak sebentar hingga bendi lecur dan sedia di hidangkan
- Lauk asam pedas lengkap di gandingkan bersama, ikan goreng, telur asin atau telur dadar, sambal belacan dan ulam..
- Perghhhh... memang terangkat bila di makan bersama nasi hangat
- Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.. !!