Resepi Kek Belacan Kukus Sarawak


Bahan Bahan Kek Belacan Kukus Sarawak
10 biji telur
1 buku buttercup
1 gelas gula
1 tin kecil susu manis
1 tin kecil kaya
100gm serbuk koko
1 paket kecil horlick
1 paket kecil milo
2 gelas tepung gandum
1 botol kecil browning sugar
1 papan coklat masakan (dicairkan)


Cara Cara Buat Kek Belacan Kukus Sarawak
1. Sediakan pengukus dan dipanaskan terlebih dahulu. Sediakan loyang 9' x 9' yang telah dilapik dengan kertas minyak.
2. Pukul gula dan mentega sehingga putih. Kemudian masukkan telur satu persatu.
Pukul sehingga kembang.
3. Perlahankan speed mixer, masukkan susu manis dan kaya. Pukul sehingga sebati.
4. Apabila adunan sebati, kemudian masukkan horlick, serbuk koko, milo dan tepung gandum. 
Pukul lagi sehingga sebati.
5. Setelah itu, masukkan coklat masakan yang telah dicairkan dan akhir sekali masukkan brown sugar. Gaul sehingga rata dan sebati. ( saya guna mixer saja sebab senang )
6. Setelah adunan sebati, masukkan adunan tersebut ke dalam loyang dan kukus selama 8 jam.


Share resepi ni ye :)
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram