Kek Mangga
Bahan-bahan untuk Kek Span
6 biji telur
35 gram tepung jagung
170 gram tepung 'superfine'/tepung gandum
170 gram gula castor
35 gram mentega yang dicairkan
Cara Membuatnya
Panaskan ketuhar pada suhu 170-180 C
Cairkan mentega dan ketepikan
Pukul telur bersama gula sehingga kembang
Didalam mangkok yang lain, campurkan kedua-dua tepung
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan teruskan memutar
Akhir sekali masukkan mentega cair dan kacau menggunakan spatula
Tuang adunan ke dalam loyang bulat dan bakar pada suhu selama 25-30 minit
Apabila kek sudah sejuk, potong kek kepada tiga lapisan secara melintang
Bahan-bahan untuk Mousse Mangga
150 gram puri mangga ataupun mangga yang telah dikisar
13 gram gelatin
30 gram air
40 gram gula
240 gram krim putar(whipping cream)
1 biji mangga dipotong dadu
Cara Membuatnya
Masukkan air ke dalam periuk dan taburkan gelatin
Masukkan gula dan mangga dan masak sehingga gula dan gelatin cair- sejukkan
Pukul krim sehingga kental dan masukkan adunan puri tadi-gaul sebati
Bahan-bahan untuk Sos Mangga
125 gram puri mangga
125 gram air
1/2 sudu kecil gelatin
1/2 sudu kecil serbuk agar-agar (kuning/putih)
30 gram gula
Cara Membuatnya
Panaskan air dan masukkan gelatin. serbuk agar-agar dan gula
Masak sehingga kesemuanya cair dan masukkan puri mangga
Melapiskan Kek
Gunakan loyang springfoam ( berbentuk 'ring')
Letakkan 1 lapis kek dibahagan bawah sekali dan tuangkan mousse mangga ke atasnya
Tabur mangga yang telah dipotong dadu
Ulang proses ini sehingga selesai ketiga-tiga lapisan
Masukkan kek ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya selam 4 jam ataupun semalaman
Kemudian tuangkan sos mangga perlahan-lahan di bahagian atas kek dan masukkan ke dalam peti sejuk semula selama 1 jam
Selamat mencuba