Bahan..
150g putih telur (dari 4 biji telur)
125g gula pasir
1/2 sk cake emulsifier
1/2 sk serbuk vanilla
50g mentega - dicairkan
50ml santan
125g tepung gandum
1 sb tepung jagung
1 sb susu tepung
Perisa pisang
Pewarna kuning
Dark chocolate
Cara..
** Dengan menggunakan mixer, pukul putih telur, gula pasir, cake emulsifier dengan kelajuan rendah sehingga berbuih kemudian tukarkan ke kelajuan tinggi hingga ia menjadi kental..
** Masukkan campuran tepung gandum, tepung jagung, susu tepung, dan serbuk vanilla yang telah diayak. Gaul rata dengan spatula..
** Tuangkan mentega cair, santan, dan perisa pisang. Sebatikan perlahan-lahan hingga rata dan sebati..
** Titiskan beberapa titis pewarna kuning dan sebatikan..
** Oles acuan dengan sedikit mentega, tak perlu tabur tepung..
** Panaskan pengukus dengan api sederhana..
** Masukkan adunan ke dalam acuan dan kukus 10 minit hingga masak..
** Angkat dan keluarkan dari acuan..
** Oles dengan dark chocolate yang telah dicairkan ikut citarasa..
** Boleh juga masukkan serikaya, jem nenas, dll sebagai inti jika suka..