Resepi Kek Pisang Kukus Mudah

KEK PISANG KUKUS.. 

Bahan.. 
150g putih telur (dari 4 biji telur) 
125g gula pasir
1/2 sk cake emulsifier
1/2 sk serbuk vanilla
50g mentega - dicairkan
50ml santan
125g tepung gandum
1 sb tepung jagung
1 sb susu tepung
Perisa pisang
Pewarna kuning
Dark chocolate 


Cara.. 

** Dengan menggunakan mixer, pukul putih telur, gula pasir, cake emulsifier dengan kelajuan rendah sehingga berbuih kemudian tukarkan ke kelajuan tinggi hingga ia menjadi kental.. 
** Masukkan campuran tepung gandum, tepung jagung, susu tepung, dan serbuk vanilla yang telah diayak. Gaul rata dengan spatula.. 
** Tuangkan mentega cair, santan, dan perisa pisang. Sebatikan perlahan-lahan hingga rata dan sebati.. 
** Titiskan beberapa titis pewarna kuning dan sebatikan.. 
** Oles acuan dengan sedikit mentega, tak perlu tabur tepung.. 
** Panaskan pengukus dengan api sederhana.. 
** Masukkan adunan ke dalam acuan dan kukus 10 minit hingga masak.. 
** Angkat dan keluarkan dari acuan.. 
** Oles dengan dark chocolate yang telah dicairkan ikut citarasa.. 
** Boleh juga masukkan serikaya, jem nenas, dll sebagai inti jika suka..
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram