Bahan Bahan & Cara Buat Soto Ayam
ayam (banyak ikut suka, lagi banyak lagi sedap)
2 batang serai, ketuk
3 helai daun limau
1 sdt lada putih
1 kiub pati ayam
garam, gula, seasoning
akar daun sup
air secukupnya
Bahan Kisar:
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
4 biji buah keras
Tumis bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan serai dan daun limau, kacau lagi.
Masukkan ayam, kacau sehingga berubah warna.
Masukkan air, kiub ayam, akar daun sup dan masak sehingga mendidih, masukkan bahan perasa, gula dan garam.
Angkat ayam, carik halus.
Bahan Pelengkap:
nasi impit
toge/kobis dihiris nipis
daun sup
daun bawang
bawang goreng
bihun
bergedil
limau kasturi
kacang tanah goreng
telur rebus
SAMBAL KICAP SOTO
cili padi hijau
kicap manis
bawang putih
garam
gula
air
Panaskan minyak, goreng bawang putih dan cili hingga layu, angkat dan ketepikan.
Peringatan: Kuali mesti ditutup semasa goreng cili sebab minyak akan meletup-letup.
Kemudian kisar dengan gula,kicap manis dan sedikit air.
Rasa masin dan manisnya, adjust mengikut kehendak masing-masing.