Bahan-bahannya:
- 1.2 kg ketam bunga (bersepit biru)
- 1 biji nenas madu saiz sederhana
- 3 batang serai
- 2 helai daun kunyit
- 1 keping asam gelugor
- 1 liter santan cair
- 400 ml pati santan
- Air jika perlu
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar halus:
- 1 biji bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji buah keras
- 1/2 inci belacan
- 1 inci kunyit hidup
- 3 biji cili merah
- 15 bij cili padi
- 1 camca besar ikan bilis, rendam dan toskan
Cara membuatnya:
- Ketam dibuang kulit kerasnya, kerat 2 setiap sekor jika ketam bersaiz besar, ketuk sepitnya.
- Kaki2 kecilnya dikerat sedikit. Cuci bersih dan toskan.
- Nenas dikupas kemudian hiris kasar, ketepikan.
- Masukkan ketam dalam periuk bersama serai titik, asam gelugor dan bahan kisar halus, gaul rata dan masak hingga ketam berubah warna.
- Tuang santan cair, kacau dan biar mendidih, jika perlu tambah sedikit air.
- Masukkan nenas dan masak sekejap.
- Tuang pati santan, masukkan daun kunyit dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula.
- Kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...
- Selamat mencuba!