Bahan-bahan untuk memasak ketam:
- 2 ekor ketam (saiz besar)
- 1 batang isi ketam (dipotong-potong)
- 2 biji telur
- 150 gram tepung jagung
- Perasa secukupnya
Bahan-bahan untuk nasi goreng:
- Nasi putih
- 1 sudu besar cili kisar
- 2 ulas bawang putih
- 50 gram sayur campur
- Garam dan gula secukup rasa
Cara penyediaanya:
- Untuk penyediaan ketam, bersihkan ketam dan tos airnya.
- Campurkan kesemua bahan-bahan ketam sehingga sebati.
- Kemudian, celup ketam sehingga rata.
- Goreng sehingga keperang-perangan. Ketepikan.
- Untuk nasi goreng, panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili kisar sehingga garing.
- Kemudian, masukkan ketam dan kacau sebati.
- Masukkan nasi putih, sayur campur dan perasa secukupnya.
- Kacau sebati. Sedia dihidangkan