Resepi Lontong & Kuah Lodeh Tradisional Sedap


Bahan Bahan Lontong & Kuah Lodeh
1/4 biji kubis
1/4 biji sengkuang - potong panjang
1 batang karot - potong panjang
6 batang kacang panjang
2 biji terung panjang 
1 biji kentang - potong 8 
2 keping fucuk - rendam dan potong kecil
1 ikat soo hoon - rendam dan potong kecil
1 keping tempe - potong dadu besar dan goreng
2 keping tauhu - potong kecil dan goreng
2 batang cili merah - hiris
2 batang serai - ketuk
1 cawan udang hidup - buang kulit
2 santan kotak 
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR
8 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
2 sudu besar udang kering - rendam dan tos

Cara Buat Lontong & Kuah Lodeh
1. Masak bahan kisar bersama santan cair dan serai sehingga hampir mendidih. 
2. Masukkan udang diikuti dengan sayur yang jenis keras sehingga sayur yang lembut. 
3. Masukkan santan pekat dan tauhu kering, cili merah serta garam. Sesuaikan rasa dan kepekatan.
4. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama dengan nasi impit, telur rebus dan kuah kacang atau sambal tumis.

Share resepi ni ye :)
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram